Over ons
Voor het eerst vertrok Doortje naar Perú op 18-jarige leeftijd, ze ging er 5 maanden bij zendelingen wonen. Het was een leven veranderende ervaring. Op christelijke jeugdkampen ontdekte ze de liefde van de Here Jezus voor haar persoonlijk! Haar liefde voor God en voor Perú kreeg steeds diepere wortels in de jaren dat ze daarna regelmatig heen en weer reisde om vrienden op te zoeken. Ze reisde zowel tijdens als na haar studie psychologie.
Toen ze trouwde stopte het reizen voor elf jaar. Ondertussen ontwikkelde zich verder in Nederland en ontdekte ze dat ze een pioniersgeest heeft, waardoor ze graag strategisch verbindend met anderen nieuwe wegen creëert om het goede te doen voor mensen.
Naar mate haar vier kinderen opgroeiden groeide toch opnieuw het verlangen om Perú en de vrienden daar op te zoeken. Met een bezoek in 2022 ontdekte ze dat haar verhaal met Perú nog lang niet over is en dat er zich nieuwe hoofdstukken aandienden.
In 2022 kreeg ze het verzoek om aan moeders in een kind-adoptieproject in de jungle van Perú een training te komen geven over grensoverschrijdend gedrag. In afgelegen en kansarme gebieden lijkt fysieke en emotionele mishandeling van kinderen, zoals negeren, afwijzen, schoppen, slaan, schreeuwen of beledigen de manier van opvoeden te zijn. Door met ouders te reflecteren op de gangbare wijze van opvoeden en het mogelijke effect ervan op genderongelijkheid en machismo, ontstond er opening om over veranderingen in de opvoeding te gaan praten.
Het resultaat van deze één-uur training overtrof de verwachtingen: 70-80% van de 125 moeders begon dagelijks bewust aandacht te geen aan elk kind.
Ouders merkten dat als ze met oprechte nieuwsgierigheid dagelijks bewust aandacht gingen geven aan hun kinderen, het gedrag van hun kinderen verbeterde. In 2023 werd Doortje opnieuw uitgenodigd om dezelfde training te geven aan 500 moeders in vijf adoptieprojecten. En in 2024 heeft ze de trainingen gegeven aan ouders in de bergen van Perú.
We verwachten dat door met trainingen ouders te stimuleren om de hechting met hun kind te versterken, niet alleen de neiging tot mishandeling van het kind verminderen zal, maar ook de sociaal-emotionele kansen van het kind zullen worden vergroot.